Proteze bionice

Acomodarea la viaţa de dupa amputare este o importantă provocare. Amputarea este un eveniment traumatic după care este necesară o periodă de timp şi sprijin din partea semenilor. O gamă largă de opţiuni protetice este disponibilă, indiferent de natura amputarii dumneavoastră.

Ce este o proteză?
Protetica este arta şi ştiinţa de a dezvolta înlocuiri artificiale pentru părţi ale corpului. Un parte artificială se numeşte o proteza. O proteză poate fi proiectata pentru a oferi beneficii funcţionale sau cosmetice. O proteză poate fi ataşată la nivelul membrelor reziduale printr-o varietate de metode.

Tipuri de proteze
După benefiiciile funcţionale sau cosmetice protezele se pot împărţi în:

    – proteze active – care la rândul lor pot fi parţiale sau întregi
    – proteze pasive

Cu proteză sau fără?
A decide dacă doriţi să purtaţi o proteză este o decizie importantă. Multe persoane cu o amputare se pot adapta rapid la situaţia lor, la găsirea de noi modalităţi de a-şi desfăşura mai departe activităţile lor de zi cu zi, la urmărirea unui stil de viaţă activ şi ce răspunde provocările date de starea lor. Unii ajung la concluzia că nu au nevoie de o proteza. Dar pentru alţii, folosirea unei proteze poate fi o modalitate de a câştiga încrederea şi independenţă în viaţa lor de zi cu zi.

Aspect
Unii oameni care au pierdut membre simt că cea mai importantă caracteristică a unei proteze este sa seamene îndeaproape la nivelul membrelor pierdute. O proteză pasivă care pare naturala, dar nu se mişcă sau se poate apuca e cea mai bună soluţie. Dispozitivele pasive au încă un element funcţional, permiţând acţiuni cum ar fi împingerea, tragerea, stabilizarea, sprijinirea, apucarea, tastarea şi aşa mai departe.

Funcţionalitate
Dacă sunteţi în căutarea unei proteze care este proiectata pentru a vă ajuta să apucati si manevrati obiecte, atunci aţi putea dori să luati in considerare o proteză activa. Aceste proteze sunt concepute pentru a ajuta la creşterea independenţei şi există o serie de opţiuni disponibile. Există, de asemenea, o gamă largă de echipamente specifice activităţii pentru a permite utilizatorilor se conecteze direct la elemente cum ar fi bâte de baseball, vasle caiac, instrumente muzicale şi multe altele.